6 feb 2008

Nu är debatten het!



Sydsvenskans artikel igår (http://sydsvenskan.se/inpalivet/article298744.ece#kommentarer) väcker känslor hos såväl professionella som lekmän (lekmän i detta fallet erfarna föderskor), där sjukvårdaren Anna inte tycker att det är lönt att diskutera förlossningens olika sidor med "lekmän" utan föredrar att babbla på om det naturliga med sina yrkeskunniga kollegor. Vilket underligt sätt att förhålla sig till patienten. Om jag i mitt yrke får kritik för vad jag gör och kritiken i stort går ut på att man inte lyssnar på den man anses serva (patient eller klient, må vara det samma) ja då är det väl hög tid att man försöker ändra på det, eller?

Men, ÄR det inte så att man hör väldigt många klagomål på den svenska sjukvården, att folk känner sig trampade på, att de inte har blivit bönhörda, att de framfört klagomål och blivit tillrättavisade etc.? Om jag hos tandläkaren här i Spanien säger att jag vill ha en elefantdos av bedövningsmedel så får jag det, och skulle jag inte få det tillhör det ovanligheterna.

Hur många gånger hör man inte om kvinnor som ber om epidural i Sverige och inte kan få det för att det inte finns ngn läkare att finna?!

6 comentarios:

Sara dijo...

Nä det är något lurt i detta. Varför ska lidandet i sig ha ett egen-värde? Är det bra att lida? Hur kan så många förespråka deet?Visst, man ska låta kroppen ta hand om en del själv, inte stoppa i sig huvudvärkstabletter så fort man får minsta lilla känning av huvudvärk etc - men de grymma smärtor det handlar om när det kommer till baranfödande kan väl i rimlighetens namn inte försvaras - och på ett sånt sätt av företrädare för svenska sjukvården som "Anna". Sen säger vissa att "det är viktigt att få prata om och bearbeta sin förlossning". Varför? Varför ska man behöva bearbeta den?? Varför inte få berätta om den som en stor, härlig underbar händelse som de som INTE lidit omänskligt kan göra - oavsett om de fött vaginalt med doula och hokus pokus eller lustgas - eller planerat kejsarsnitt. Eller "sectio", ett ord som lilla Anna försökte kollra bort oss lekmän genom att använda. Grrr. Har någon bra tips på mer läsning/undersökningar om detta?

Sara dijo...

Framför allt aspekten kvinnors lidande är mycket intressant - numera heter ju medicinkunniga kvinnor "farmaceuter" men för inte så länge sedan var de häxor som kom med sina djävuls-örter och annat djävulskap. Kopplingen "hålla kvinnor på mattan" känns inte så långt borta... Värst är att så många kvinnor går på det! Som lilla Anna.... Sorgligt... Och skrämmande, att få en sådan som förlossningssköterska, som personligen tar anstöt om man har en avvikande åsikt från henne - och dessutom har mage att ha en åsikt såsom varande icke-professionell... Huga! Nej det är det jag alltid sagt - verför ska kvinnor ha rösträtt? De vet väl inget om politik! Och fröäldrar ska inte hålla på att lägga sig i skolan, de är ju inte utbildade lärare. Och barnuppfostran skall man som förälder inte ge sig på, till det har vi Jesper Juul. Jag fröstår inte att människor som inte är kockar får ha någon åsikt om vilken mat som är god faktiskt.

Viktoria Löwenthal dijo...

Håller helt med.

Sara dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Sara dijo...

Oj vad debatten hettar till här... Fast det finns ju inte mycket att säga om man är överns så... tja..... dajdi da.... hum hum hum... ... Hallå? Någon där?

Viktoria Löwenthal dijo...

Dum sum sum