5 feb 2008

Duktiga kvinnor

Duktiga kvinnor föder utan bedövning. Duktiga kvinnor skulle aldrig be om ett kejsarsnitt, inte ens våga andas om att de önskade ett. Duktiga kvinnor tar på sin höjd lite lustgas (som av ngn anledning är helt accepterat bland dessa duktiga kvinnor och barnmorskor) och andas för övrigt bara rätt, stannar hemma så länge de kan (för att inte belasta vården, även om de kläs i ordalag som att "det är skönare hemma, i ens egna miljö"). Duktiga kvinnor tar sin bebis till sig direkt och suckar om "det största och vackraste som de varit med om".
Vi andra, ja vi borde skämmas. Vi som vill ha epidural för att slippa smärta, vi som inte tycker att endast andning är A och O (som i Sydsvenskans artikel, en artikel som känns som en recycle på ett gammalt tema). Vi som efter att första förlossningen slutade i kejsarsnitt hellre ser ett snitt till för att ha snitten under kontroll och slippa fler underligheter - detta kan vi ju vid det här laget, och det man känner till skrämmer kanske inte fullt lika mycket. Vi som tycker att det är skönt att få stanna på sjukhus några dagar för att återhämta oss (och vila ut med nya bebisen utan storasyskon med deras olika krav och behov) och för ett tag få lägga över delar av ansvaret i någon annans händer (i synnerhet kanske skönt för förstagångsföderskor). Vi som inte tycker att det är bra eller helt ok med ett förlossningsarbete på över 20 timmar (stressigt för både barn och blivande föräldrar). Vi som av en eller annan anledning inte får mjölken att rinna till p.g.a. post-traumatisk stress.
Alla är vi olika, men det känns som att det i Sverige finns ett "rätt" och ett "fel" sätt att vilja ha sin förlossning på och de som inte känner sig allierade med det "rätta" sättet eller som p.g.a. komplikationer måste förlösas med kejsarsnitt anses inte lika mycket värda, våpiga eller om det rör sig om kejsarsnitt så anses de inte ha fött "på riktigt" (men visst fasiken har väl ungen kommit ut vid det här laget??? Jag menar, även om det bara var på låtsas..).
Mer respekt, mer objektiv information om olika förlossnings-hjälpmedel, förlossningsskador för mamman samt mindre skrämselpropaganda i samband med kejsarsnitt. Tack.

5 comentarios:

Anónimo dijo...

I sverige måste man vara precis så duktig och glöm inte bort att du faktiskt ska sitta på espresso house med den lilla plutten 24 timmar efter förlossningen, då ska du ha valt rätt barnvagn och ha full koll på ditt nya liv som mamma. Är du dessutom ung förälder måste du vara tusengånger bättre, annars är du körd.

KARLAVAGNEN dijo...

Som i Nederländerna, där det ska vara puur natur och spela roll om de riskerar livet på någon. Iofs har jag sett motsatsen också i Nederländerna. Men generellt sett så har de en medeltida inställning till det medicinska. OOOM man inte lyckats komma in på ett sjukhus och få tag på en expert.

Annars har de något som är bra och den första veckan (eller om det är tre dagar och resten får man betala själv) kan man få en utbildad barnskötare med sig hem. Man får välja mellan en som tar sig an hushållet eller en som fokuserar på babyn. Kallas Kram zorg.

Nederländska mammor dricker även en viss sorts öl, som ska hjälpa med amningen. Tror det var mörkt öl. Men inte helt 100.

Monica dijo...

Håller med fullständigt!

Viktoria Löwenthal dijo...

Olga: Ja sitter du utanför huset med din plutt inom en månad så är du här en oansvarig förälder, bebisar skall inet gå ut och gpå innan de fyllt månaden :)

Karlavagnen:
OHH!! Ge mig kram zorg , de kan ta toan och handla lite mat! Och laga den!! Fy farao vad skönt!
Och det där med öl har jag också hört, det skall stimulera ngt, vad vet jag inte. Själv har jag njutit lite gott vin, och njutit på RIKTIGT utan nerver att gala skulle få underliga svenska skador...

MMM Ribera del Duero....ett riktigt gott ett...och jag som har nya fina stora vinglas att njuta dem i!!!!

Viktoria Löwenthal dijo...

Hej Monica, och tack för hälsningen på sjukhuset!