26 jun 2007

Nytt pass utomlands

Helt galet dyrt är det att skaffa ett provisoriskt pass utomlands!

Om du är utlandssvensk och har turen att få passet stulet i samband med att den ändå skulle gå ut, och du inte bor i närheten av en svensk ambassad eller ett konsulat med rätt fotoutrustning, kan du få en s.k. resehandling. Det enda du behöver är att visa upp polisanmälan och så får du ett papper med en stämpel gratis.

Skulle du (vilket säkert är fallet många gånger) bara ha råkat missa att passet gått ut och nu står inför den årliga semestern till Sverige, kan du få ett provisoriskt pass för 122 Euro. 122 Euro gott folk, det är mycket pengar det, ett vanligt pass (giltighet 5 år) kostar 400 SEK.

Så ett tips; när passet håller på att gå ut, sätt dig på tex La Rambla, ta en öl eller ännu hellre fler (så du ser ut som ett bra byte), häng handväskan över stolen och invänta rånare (bra att lägga undan det du verkligen inte vill bli av med, nycklar, pengar att betala ölen med etc.). Sedan är det bara att polisanmäla, åka till Sverige och göra nytt pass (glöm inte ngt som verifierar att du verkligen är utlandssvensk, t.ex. empadronamiento/folkbokföring etc.)
.

No hay comentarios: