26 jun 2007

Emma och Martins goda goda dall

Recept på en dall variant*

Värm olja i pannan*
Välj ut passande kryddor, t ex paprika, cayenne, garam masala, curry, spieskummin, fänkål, koriander etc,*
Fräs kryddorna en kort stund, lägg i finhackad vitlök, fräs en kort stund*
Lägg i skivad morot o fräs en stund, peppra med svartpeppar*
Lägg i linser (kan vara gröna, röda, mungbönor etc, men tänk på att vissa linser/bönor behöver längre tid eller t om att man behöver blötlägga eller förkoka de).*
Rör om noga o fräs en stund*
Därefter brukar jag hälla på lite vatten (ibland har jag ordnat med buljong men det behöver man inte) så att både morötterna o linserna har tid på sig att bli så där lagom mjuka - aldente*
I med krossad/passerad tomat låt koka in ordentligt på svag värme så att linser, grönsaker etc hinner absorbera upp kryddorna*
Finhacka färska tomater och någon färsk krydda, fördelaktigt färsk koriander men det funkar med basilika, bladpersilja, timjan o det funkar med torkade kryddor med men givetvis blir det snäppet godare med färska kryddor*
Smaka av om du behöver mer kryddor, avsluta med att salta o peppra*

Under tiden har du gjort basmatiris. Man kan servera med soya om man gillar det eller en chutney, yoghurt. Tänk på att du kan variera en dall i det oändliga med kryddor och grönsaker, t e x ha broccoli, blomkå, majs, ha olika linssorter/bönor osv.

Riktigt fett gott!!


No hay comentarios: