22 oct 2007

Utsatt bebis

Om en bebis kommer in på barnakuten och läkaren konstaterar att ” förutom att flickans högra överarm var bruten påträffades en gammal fraktur på vänster nyckelben, dubbelsidiga frakturer i fotlederna, en skallfraktur och sannolikt även blödning i hjärnan samt en blödning i höger öga och blåmärken vid det vänstra” (SvD.se 22 oktober), vad har den bebisen för rättigheter?

OM det nu är så att man tar för troligt att den fått dessa skador i samband med förlossning (vilket man gjort i detta fallet och lämnat tillbaka bebisen och 20 månaders storebror till föräldrarna), finns det då ingen födelsejournal att hänvisa till? Borde det inte vara lätt att kolla uppgifterna ögonblickligen? Kan man fatta ett så pass viktigt beslut på så vaga grunder som att ” De skador som barnet uppvisade var alla utom en gamla och kan härröra från födseln - barnet är ju bara två veckor gammalt.” KAN härröra.

Jag gillar inte spekulera, vill aldrig döma odömd, men ett fall som detta FÅR inte släppas utan vidare, det MÅSTE ske en uppföljning. Om jag hade varit förälder och jag hade varit utsatt för en utredning som denna hade jag INTE känt mig kränkt utan hoppats på att man via fall som detta hittar skyldiga bland oskyldiga. Jag hoppas att föräldrarna är oskyldiga, att bebisen mår toppen och att det inte är annat än förlossningsskador.

3 comentarios:

Eva dijo...

Ok, jag har aldrig fött vaginalt, men KAN det bli sådana skador? Och den senaste skadan då? Har bebisen fötts igen eller? Oavsett hur skadan kommit till, det är föräldrarnas uppgift att skydda barnet. Hoppas de iaf soc gör en utredning för att se om de är lämpliga.

Anónimo dijo...

...det är kanske så att läkaren, som så många andra, väljer att inte "se" vad som händer, för att det är "pinsamt" och "jobbigt" att döma någon för något hemskt som dom gjort. Tycker mej ha sett det förr...
Eller så kan det ju vara så att de inte vill bli inblandade i en rättsprocess...av olika anledningar.
Hoppas som Dina att SOC tar tag i detta fall och gör en ordentlig utredning.

Viktoria Löwenthal dijo...

Fast läkaren valde ju visst att se, det var ju läkaren som anmälde. Åtalet lades ner då det inte fanns tillräckligt med bevis.
Vid vaginal födsel kan mycket knäckas, det läker tydligen väldigt fort och bebin får inga men (man kan ibland behöva knäcka för att få ut bebin t.ex) men som sagt, har bebin sådana skador från födseln borde det ju vara väldigt lätt att få fram via födelsejournalen.