1 oct 2007

Dagens observation: Förare

Taxichaffisar, lastbilschaffisar och busschaffisar. Gemensam nämnare är ju att de jobbar med att köra hit och dit.

Ogemensam nämnare är att lastbilschaffisarna är bra medmänniskor i traffiken.
Så då undrar jag, hönan eller ägget? Blir man lastbilschaffis om man är vänligt lagd och taxi/busschaffis om man hejar på Real Madrid, har allmänna rassetendenser, inte gillar folk överhuvudtaget egentligen samt hatar andra bilister? Eller är det, ack hemska tanke, kontakten med oss vanliga som gör att de blir så förbaskade sedan. Lastbilschaffisarna sitter ju majestätiskt där uppe och behöver inte ha ngt med real life att göra.

När man som jag pendlar varje dag så ser man mönstret tydligt, i synnerhet vid "påfiler" (vad kan nu det heta på svenska? Ja ni förstår, där man åker på vägen som de andra redan kör på). Lastbilschaffisarna står där så stora och snälla och blinkar och försöker. Jag släpper alltid förbi, minst en personbil samt en lastbil som extra om det finns. Taxi/busschaffören (ja de får här gå under exakt samma fördomar, finns inte plats för särskilda behov, det är en resursfråga). ja de prejar sig in, inte blinkar de, inte kollar de att man är med, de bara glider in och ut i nästa fil glider man själv.

Tillägg: Det FINNS jättetrevliga taxi/busschafförer. Fast mot bilister är de oftast skit..

8 comentarios:

Monica dijo...

heter det möjligen inkörningsfil?

Viktoria Löwenthal dijo...

Sade en guiri till en annan...

Sara dijo...

Helt fel! Påfart!

Sara dijo...

Påminner mig om en gammal ramsa som Torbjörn Andrén av alla människor lärde mig:

"Tumpar ni i Kallimallivandra?"
sa det ena trollet till det andra.
"Nä, men linkelana blivitörsta!"
sa det andra trollet till det första.

Det var inte underligt minsann, att de inte alls förstod varann!!!!


fast här var det ju egentligen tvärtom - vi *förstår* varandra, fastän orden tryter!!!

Monica dijo...

Ok. Påfart. Det köper vi (eller hur, viktoria...) Men, jag är liksom från norra norrland,och vi har, tja, lättkörd trafik där, kan man säga (fanns inte en enda rondell när jag tog körkort, nu är det inga korsningar kvar längre utan rondeller överallt....) Det jag undrar över är ändå fortsättningen. Påfart-SFIL? (påfartsfil) Filen är ju liksom viktig i sammanhanget... Eller bara påfart? När jag skulle svänga in från påfarten in i filen. När jag låg i påfarten, är det så det ska vara? Är det så man säger? Eller finns det praktiskt taget inga av den typ som bcn vimlar av, och därför räcker det med bara påfart. Detta bör noggrannt utredas!

Eva dijo...

På påfarten skulle jag säga. Fortsätter påfarten in i en egen fil behöver man ju inget företräde.

Viktoria Löwenthal dijo...

Ha jag studerar ett fenomen och ni analyserar sönder och samman ett ord som jag inte vet. Det är reda på er (åja, nog kunde jag ana, och kanske rentav HOPPAS på att Sara skulle dyka upp som räddare i nöden, men att det fanns så många ordnördar visste jag inte. Kul! 100% ordnördar på denna kommentarsbit!).
Jag längtar efter FILmjölk, ska genast söka upp en hallal-butik och fixa fram lite. mmmm

Viktoria Löwenthal dijo...

Påfart va. Ja det kunde man ju egentligen ha kunnat räkna ut, med tanke på avfart. jag ursäktar mig med att jag tog körkort här, så jag kan inte svenska normer på svenska, tack o lov att de satt in lite rondeller så att jag hittar runt i sverige också och inte krockar när jag anser mig ha förtur och svänger åt vänster i korsning.