20 jul 2007

Båtflyktingar


Jag har aldrig sett det uppmärksammas i Sverige så jag skriver en rad: Till Spaniens olika kuster (ofta till öarna) anländer i princip varje dag, året runt, båtflyktingar från olika Afrikanska länder. Båtarna är i riktigt eländiga fall små gummibåtar, det finns inget skydd och i händelse av dåligt väder når oftast inte hela besättningen land. Med på båtarna finns ofta spädbarn och minderåriga.

Igår förliste en båt, 50 människor är försvunna och 36 har man lyckats rädda. Eftersom det är svårt att kontrollera (när man inte bryr sig tillräckligt om det man vill kontrollera) är det säkerligen ett stort mörkertal på de som försvunnit och som aldrig blir registrerade.

Ett axplock av kända STÖRRE olyckor:

1996, oktober, en båt med plats för 6 pers - 25 försvunna, 1 död, endast kaptenen som är en känd människosmugglare överlever

1997, juni, 25 personer försvinner då de försöker ta sig över Gibraltar

1998, juli, 38 personer drunknar nära Melilla

2000, augusti, 32 personer försvinner nära Tanger

2003, oktober, 37 kroppar funna, 5 överlevde och ett okänt antal försvunna

2004, augusti, 32 försvunna, 6 överlevande, och en död

2006, december, över 102 personer (olika siffror förekommer) drunknar utanför Kanarieöarna. 25 räddas.

Ett tag var det så vanligt att det flöt iland döda kroppar på olika spanska stränder att man kunde se reportage på TV där folk låg och solade och INTE BRYDDE SIG om att det låg en död man bara några meter bort.


Summan av kardemumman av desperata människor och för sträng invandringspolitik.