6 sept 2007

Över lag trivs i väldigt bra. Under lag också.

Kommunala dagis i Spanien har ofta väldigt bra resurser.
Synd och skam att de har så få platser och att man måste ha tur för att komma in (sker via lottning). Personalen som jobbar har i regel bättre betalt än på de privata, har bättre arbetstider och är därmed mindre trötta. Vi hade en enorm tur som fick en plats, hade redan betalt 180 för att reservera en plats på ett annat, privat.

Vi valde att bo i Vilassar mycket pga att den kommunala skolan här har väldigt bra rykte - jag tror inte att vår ekonomi vare sig vill eller skulle komma att klara att ha barnen i privat skola, som oftast är enda alternativet om man bor t.ex i Barcelonas centrum (om man vill ha en bra skola dvs). Rogge känner via sitt yrke (barnpsykolog) väldigt många lärare och de pratar alltid om vilka områden som har bäst skolor, Maresme ligger högt i topp och om Vilassar hör man alltid bara väldigt bra saker. Känns tryggt och bra att veta att man inte behöver bli ruinerad för att kunna ge Junia och syskon en bra skolgång (som borde vara ALLA barn förunnat).

Vilassar är dessutom en underbar by, inte död eller sovstad utan massor som händer, barn överallt, stranden på promenadavstånd (3 minuter från där vi bor), trevliga som restauranger, 30 minuter med tåg till Barcelona/Placa Catalunya, mysiga byar runt omkring, Lidl/Aldi/Carrefor/Aki/Dia/Caprabo på Bilavstånd 5 minuter och Condis samt egen marknad och ekologiska affärer i byn. Plus annat smått och gott -utomhusbio på sommaren, ofta gratisaktiviteter för barn på helgerna, kommunal musikskola etc. etc. Plus allt det "snobbiga"; tennisklubb, båtklubb, nunneprivatskola, ridklubb, skönhetscenter och golfbana i närheten (Llavaneres).

Får jag bli ambassadör för Vilassar nu? Foton!!

1 comentario:

Eva dijo...

Det låter ju bra...men om man inte kan catalan och man känner sig jättesvensk, passar man in då? Får vi komma över och hälsa på nån gång? Vi trivs bra nu men om familjen blir större så har vi planer på ett hus. Jag är ändå nästa aldrig inne i stan, men känner att jag har många vänner här...fast det är ju inte så långt att hälsa på då. Jorå, jag har planer.