21 sept 2007

16 veckors föräldraledighet



Jag skrev till regeringen med anledning av de futtiga 16 veckors föräldraledighet vi har här i Spanien.
Jag tyckte att de kunde rappa på lite och styra upp det hela så att jag kan njuta av lite mer tid med nya bebin utan att oroa mig för det ekonomiska.
Jag var väldigt nogrann med att välja mina ord, talade om föräldraledighet och inte mammaledighet etc. Ändå har jag fått ett svar som endast tyder på att mämnnsikan är helt besatt av idén med jämställdehet, så till den milda grad att hon inte ens kan se vad jag skriver.

För er som kan spanska kan ni få nöjet att läsa dravlet i sin helhet här nedan, för er andra kan sägas kort; hon tuktar upp mig då jag vill ha längre föräldraledighet än 16 veckor då hon i mitt mail inte läser det som jag akrivit nämligen FÖRÄLDRALEDIGHET utan läser in MAMMALEDIGHET. Jag får då en läxa i hur viktigt det är att man samarbetar och att pappan också måste få mer tid med barnen och att det var väl i och för sig en bra idé att ha längre ledighet men att man måste rikta in sig på att detta med barn är något som bör delas. AAARRGGGHH!!!!!

Querida Viktoria, para empezar, agradecerte que te pongas en contacto con el PSOE para comentarnos tus inquietudes y sugerencias. El objetivo del Gobierno socialista a través de su compromiso plasmado en el programa electoral es el de la corresponsabilidad en las tareas familiares. Es decir, que el hombre tenga las mismas responsabilidades que las mujeres en el cuidado de los hijos e hijas. En este sentido, aprobamos un permiso de paternidad exclusivo e intransferible para los hombres de quince días, con la intención de que antes de cuatro años este permiso sea de un mes. En este momento somos el tercer país europeo que más permiso concede a un hombre por su paternidad, cuando el permiso sea de un mes, seremos UNICOS en toda Europa. Con respecto a las 16 semanas para la madre, te diré que estamos elaborando el programa electoral en estos momentos, y que cualquier sugerencia será bienvenida, pero nuestro objetivo, como te decía antes, pasa por equiparar las bajas de maternidad y paternidad, porque la responsabilidad del cuidado de nuestros hijos e hijas debe ser de las dos partes.
Un abrazo,


Hello?? Jag har inte sagt att det är jag och inte Rogge som ska vara hemma. Med Junia delade vi relativt lika, jag var hemma heltid men jobbade extra åt Zeta och David (översättare) hemifrån. Rogge börjar sällan före 15 och han tog då Junia på förmiddagarna. Hur kan hon sitta och föreläsa för mig om detta? Knast. Så går det när det går för långt åt ena hållet, många tappar koncepten.

Det värsta är att jag kan hoppa upp och sätta mig på att denna dam är den första att INTE dela lika på hemmaplan, jag kan slå vad om att det är hon som efter de 16 veckornas ledighet (som hon säkert tog ut i sin helhet och skylde på amningen trots att hon gav flaska och att en bebis måste vara med sin mamma trots att det var hennes mamma som var in charge = väldigt vanligt scenario här) rusar till jobbet och hem och handla och hembiträde som skall instrueras etc. Sorry om jag tar i men jag blir så störd!

Nu ska jag skriva tillbaka och uppmärksamma henne på att jag använde mig av uttrycket "baja por cuidado de hijo" vilket innebär väldigt neutralt "vara hemmma med barn". Nothing else. GRRRR

Nämnas bör också att jag avslutar med att ge en eloge till deras olika lagförändringar i synnerhet den som heter La ley de Igualdad (jämställdehetslagen).

No hay comentarios: