21 may 2008

Livets läggspel

"Livets läggspel får lätt för många bitar" (av Heidi Avellan) heter en väldigt bra krönika i sydsvenskan från den 17 maj.
De stressade småbarnsföräldrarna i Sverige retar gallfeber på mig var gång jag är i Sverige, eller ja, det räcker med att hålla sig à jour via tidningar och radio.
Bortskämda bortskämda bortskämda. Vad ÄR det för en generation föräldrar som råder? Tusen föräldradagar (ja nästan faktiskt) och VAB-dagar och i princip gratis dagis och bostadsbidrag och barnbidrag och shit vet allt. Och allt det där är FANTASTISKT och ändå klagas det dagarna i ända och jag har aldrig hört om så många svenskar som går in i väggen och känner knappt EN som gått in i väggen här - här där vi nu äntligen har ETT engångsbeloppsbidrag på 2500 euro om du får barn (om du har jobbat ordentligt och betalt din skatt) och minimumBOTTEN (ja för att inte tala maxtaxa) på cirka 200 euro (vi skall absolut inte NÄMNA maxet) och arbetsdagar som för många är 9 till 20-21 (och ett stort hål mitt på dagen där barn skall hämtas och matas och köras tillbaka).
Aqui se come bien (som spanjacken skulle säga i stället för That´s life då de fortfarande inte är så bra på engelska att de slänger sig med engelska uttryck).
Medan svensken gnäller där borta i sitt kulna bidragsparadis.
Tack mamma som tipsade mig om artikeln!

4 comentarios:

Elin dijo...

Here,here(skall föreställa engelska och att jag háller med)
Ja jävlar vad rätt du har.
Förresten hur gör man för att "fá" dessa omtalade 2500 euros?
Är det lika knepigt som all annan spansk byrákrati?

Rebecca Löwenthal dijo...

Fast det är väl knappast därför som många går in i den omtalade väggen?! Ett socialt skyddsnät är knappast tillräckligt om det emotionella skyddsnätet är begränsat eller obefintligt eller opersonligt. Asplund har skrivit en del om fenomenet "utbrändhet (gå-in-i-väggen-syndrom) och har en massa tänkvärda tankar om just det. Plocka nu fram sociologen/antropologen/kriminologen inom dig och läs.

Viktoria Löwenthal dijo...

Elin: Inte svårt alls om du deklarerade förra året, då kan du göra det på telefon. ring till hacienda (aeat.es för mer info).

Bäcka: ja det blev lite snävt där, vad jag menar EGENTLIGEN är att det säkert är ont om folk som går in i väggen i utvecklingsländer för man liksom inte har tid att tänka ut att man KAN göra det. och sedan är jag sur på att svenskar gnäller så jäkla mkt om hur ont om tid de har men de har tid till VÄLDIGT mkt som har med vuxna egenbehov att göra (renovera kök och badrum, gå på yoga, etc.).

Rebecca Löwenthal dijo...

Ja, det finns kanske ett problem med alla dessa aktiviteter och pålagda måsten som fodrar tid, pengar, körningar osv osv. Men det är väl också den moderna tidens- och utvecklingsländernas gissel, som i slutändan stjälper fler än det hjälper. Men kanske är det också ett problem att saker stressas fram som en sorts nödvändighet.