10 ene 2010

Levande julkrubba






Bättre sent än aldrig kunde detta inlägg heta. Men då det är lite av allmänt intresse och något som ni alla som bor eller besöker Katalonien i juletider nästa år kan göra så tänkte jag att det borde läggas upp.

Det finns något som heter pessebre vivent d.v.s. levande julkrubba. Det börjar bli väldigt poulärt och många byar har mer eller mindre stora "happenings".

Vi åkte till en uppe i Premia de Dalt, och där hade de förlagt hela handlingen i en stor gammal masia (masia är ett eller flera väldigt stora gamla stenhus) som låg vackert uppe bland bergen. Man följer som en bana där man får hela den gamla historien om Maria och Josef ("Det hände sig på den tiden att kejsar Augustus etc. etc.") berättad för sig och ett liknande scenario som då är uppbyggt med riktiga människor (handelsmän, tjuvar, hantverkare), djur, stall etc. I mörkret på en liten sluttning fanns även, som det sig bör i en äkta katalansk julkrubba en äkta caganer, alltså någon som sitter och skiter. Till allas stora förtjusning, bör tilläggas, barn som vuxna!
Väldigt fint gjort och hade säkert varit stämningsfullt om vi inte varit typ 150 pers.

No hay comentarios: