13 abr 2010

Farligt?

Jag har ju mitt läsjobb (som många felaktigt tror är ett översättningsjobb men det är det ju inte) och har jobbat för flera olika förlag.

Nu har en sak hänt som aldrig hänt förut. Jag fick ett manus, det fanns inget om vilket svenskt förlag som hade gett ut den och efter att ha läst ett tag förstod jag att det inte var så konstigt för det var uppenbarligen en debutant. Grundhistorien var ok men språket haltade betydligt och den hade en hel del svackor. Ibland blev jag rakt av skituttråkad.

Allt detta och mycket mer skrev jag i den rapport som man lämnar in då boken är färdigläst, tillsammans med två betyg (literärt och kommerisellt).

Blev uppring på studs. Blev inkallad för personlig intervju.

Det visar sig att boken tydligen är årets storsatsning från ett stort svenskt förlag och hela europa slåss om rättigheterna. Nu var jag tack och lov inte ensam om att såga den, av 4 läsare har 3 gett den dåligt betyg och en har höjt den till skyarna.
Spännande att se vad som händer. Kommer de publicera ändå? Eller någon annan, och så blir den en best seller?

Jag skvallrar mer när det är oficiellt.

2 comentarios:

mormor Lena dijo...

Kanske ngt i stil med Camilla Läckberg, som jag definitivt sågade efter ett försök med en av hennes första, men vad blev det, om inte succé så betydande framgångar för hennes alster. Puss

Anónimo dijo...

haha - jag försökte läsa Predikanten av Camilla Läckberg i påsk men jag tyckte den var så urdålig handling och urdåligt skriven så jag slutade efter 49 sidor och kastade boken i sopporna - det har jag aldrig gjort förr för man har ju viss respekt för böcker men jag kunden inte tänka mej någon som skulle må bra av att läsa denna så i soppisen med den.