29 ago 2007

Svenskarna går tillbaka i sin miljömedvetenhet

Sedan några år tillbaka har jag lagt märke till en sak: svenskarna blir allt sämre på att ta vara på miljön.

När jag flyttade till Spanien 1998 tyckte jag att Sverige var ett föredöme (som vi svenskar i och för sig alltid tycker i allt) och störde mig ständigt på den ociviliserade spanjoren.

Här sopsorterade man inte, man slängde såväl vinflaskor som burkar i soporna, PET-flaskor pantades inte, men lät vattnet rinna då man diskade och satte duschen på full sprutt för att den skulle bli varm medan man sedan passade på att raka sig och ja, allmän dekadens och barbareri.

Jag kände mig ofta som Stina i Saltkråkan med mitt: Hemma på våran gata i staaan...

Men nu har det fan vänt. Svenska besökare står och diskar under rinnande vatten och de har svårt att förstå och följa den strikta sopsortering som vi har (Vilassar har fått pris för sin sophantering, inget lämnas åt slumpen). För att inte tala om alla som lämnar bilen på tomgång i evigheters evigheter, var inte det förbjudet i Sverige??

Sverige har fått en obehagliga slit och slängkultur.

Som om det inte vore tillräckligt har de nu börjat med sina vattenflaskor istället för att dricka vatten ur kranen. Yo flipo. Vattnet i Sverige är helt ok, vissa ställen har ngt sämre smak än andra men kom igen, det är ju klart drickbart. Samtidigt som ni ylar om klimatförändringar så gör ni minsta möjliga för att dra ert strå till stacken.

Svenskarna har på sistone en massa lyxfasoner för sig, det är som att de inte har ngt bättre för sig än att hitta på later och problem, och, inte att förglömma: livsfarliga saker att våndas över..

Igår berättade en väninna om en väninna till henne som då hon hörde att folk grät blod under Arsenal/Barca matchen i Paris (Champions för 1 år sedan) sade: Att de har mage, de borde gråta över Irak istället.
Då samma vännina senare förlorade budgivning av ett hus i 1 miljon £ och förkrossad över detta beklagade sig fanns det ju inte mycket annat att säga än det nu klassiska: Att du har mage, du borde gråta över Irak istället.

3 comentarios:

Eva dijo...

Jag tycker det finns mycket bättre sopsortering här än i sverige, i sverige vet jag aldrig var jag ska lägga skräpet. Men jag tror svenskarna haft det för bra och blivit lata. Ser ingen annan förklaring...

Anónimo dijo...

du det där med att stå o diska under rinnande vatten, där tog jag åt mig!!!!! Det finns gånger då, t ex när man är på semester ensam med ett barn, man slarvar. Jag kompenserar det med att köpa ekologiskt och närodlat så långt det går. Här hemma diskar jag inte under rinnande vatten o sorterar o flaskor skulle jag aldrig få för mig att sslänga i soporna, så det e sååååå - en defensiv kommentar
från lilla my!

Viktoria Löwenthal dijo...

Haha, inte ta illa upp nu! Shit, ska alla som varit här på semester börja rannsaka sig och deras semestervanor nu så blir det här ju rena rama rättegången. Inte min mening alls.

Jag talar mer i allmännhet, vad jag sett av Sverige och svenskar under 2000-talet.